Ikke en del af verden

Familien Winther bor i et parcelhus, i en forstad til Aarhus. Deres liv ligner den gennemsnitlige danskers til forveksling. Men bag husmurene, er livet anderledes end de flestes. De har viet deres liv til at forkynde om og leve efter Bibelens love. De har stillet sig i rækkerne af Vidner som vil forsvare Jehova. 

38 pigeben klædt i lyserødt, hvirvler rundt i takt til den klassiske musik. Solen skinner ind gennem det store vindue, og reflekteres af spejlet, som viser pigernes næsten identiske trin. Nugga Winther står på bagerste række og gør sig umage med at bevæge sig helt rigtigt.

Hun er 13 år og har danset næsten hele sit liv. Hun elsker at danse ballet i den lyse sal, i en af Aarhus’ mange baggårde. Mange af pigerne på Aarhus Balletakademi drømmer om at danse på de store scener. Men det ligger ikke i kortene for Nugga. Hun er et Jehovas Vidne. Siden hun var lille, har hun lært at prioritere sin tro højere end alt andet.

”Jeg synes det er dejligt at børnene går op i noget. Og vigtigt. Men det må ikke tage overhånd fra det, der er vigtigt. Møderne skal være førsteprioritet”, siger Nuggas mor, Jannie. Begge hendes døtre går til dans. Men det må ikke gå ud over troen, som indbefatter meget mere end en aftenbøn, fra tid til anden.

En af pigerne på balletskolen har lige haft fødselsdag. Der bliver sunget for hende. Men langs væggen står Nugga og hendes veninde Oline. De er tavse. Oline er også et Jehovas Vidne, og det er imod deres tro at fejre fødselsdag. Selv hvis det bare er en sang, eller en kokospyntet flødebolle, der udgør fejringen.

”Det kan godt være svært for andre at forstå. Men vi er jo indforståede med at vi ikke fejrer fødselsdage eller jul.”, siger Nugga. 

Opdraget i troen

Der findes over otte millioner Jehovas Vidner på verdensplan. I Danmark er der 14.669 vidner, som underviser i deres Bibel, Ny Verden oversættelsen. Jehovas Vidner blev grundlagt i 1881, i USA. I rigssalene mødes vidnerne to gange om ugen, for at holde møder. Her bliver de undervist i Bibelen, og hvordan man overbeviser folk om det, de kalder Sandheden. Her, fra rigssalen i Hasle, går familien Winthers verden. Vidnerne kalder hinanden brødre og søstre. For i deres liv, er menigheden familie og Jehova er den retfærdige far, som for vidnerne er lige så levende, som de selv er.

Familien består af Pavia og Jannie, samt deres tre børn, Nugga, Nellie og Buster.

På mange måder er de en helt almindelig, dansk familie. De går på arbejde og i skole, har fritidsinteresser og bruger tid med deres venner. Men troen gør, at familien alligevel lever anderledes end de fleste andre danskere. For det vigtigste i familiens liv, er Jehova.

”Jeg har altid haft et meget klar billede af, hvem Gud var. Jeg har aldrig været i tvivl om at Gud findes. Nogle mennesker har bare et åndeligt behov” siger Pavia.

Pavia og Jannie går meget op i at opdrage deres børn i troen. Derfor er børnene med til møder i rigssalen, og når der skal bankes på døre, for at sprede budskabet om den nye verden, som de tror vil komme efter Harmagedon. Dommedagen, hvor alle der ikke anerkender Jehova, som Gud, vil dø, og de sande troende vil leve videre på jorden. De holder familieaftener, og de ugentlige bibelstudier, er lige så vigtige som de lektier, pigerne får i skolen.  

Det gode selskab

En slidt bold kommer flyvende gennem haven. Lyden af fuglesang blander sig med popmusikken, som strømmer ud fra en lille højtaler på terrassen. De voksne sidder rundt om havebordet, som er dækket af en hvid dug og pangfarvede plastikflasker. De taler om glæden ved at være en del af lige præcis deres menighed. Hvor glade de er, for deres brødre og søstre i troen. Børnene spiller fodbold og leger gemme. Den yngste er fire, den ældste en stor teenager. Men aldersforskellen betyder ikke så meget.

”Jeg bruger ikke min fritid med dem fra skolen. Den bruger jeg med venner som er inde i sandheden. Det er lidt vigtigere for os.”, siger Nugga og retter på det lange, solblegede hår.

”Mine venner har det samme syn på tingene, fordi vi alle sammen tror på Jehova. Vi har de samme holdninger. Det er dejligt at have nogle gode venner, som ligesom forstår en”

Hele familien Winther er Jehovas Vidner. Forældrenes tætteste venner. Børnenes kammerater.

”Det er klogest at være sammen med nogen, som kan støtte en i den beslutning, man har taget. Det er ikke fordi vi ikke kan være sammen med andre, man gør det bare sværere for sig selv, at være tætte med nogen som trækker i en anden retning”, siger Jannie om den beslutning de fleste vidner træffer. At holde sig til folk, som tænker, tror og lever som dem selv.

”Vi er i verden. Men vi er ikke en del af verden.” Pavia citerer Jesus. Ordene mødes med anerkendende nik, fra de voksne, som sidder rundt om bordet. 

Man skal være modig

Solen skinner ind på iPad ‘en, der står på havebordet. Farverige animerede figurer fortæller historier fra det gamle testamente. Videoerne kan handle om alt fra hvorfor julen er hedensk, til hvorfor man kun skal blive kærester, med en man vil gifte sig med. Aftenens video opfordrer børn til at være modige og forkynde deres tro for deres venner.

”Synes I det kan være svært, at fortælle at I ikke fejrer fødselsdage og jul?” spørger Pavia Nellie og Nugga.

”Nej, de ved jo godt hvad jeg tror på”, siger Nugga og tager en tår saftevand.

Det er den ugentlige familieaften, hvor familien samles og taler om forskellige temaer fra Bibelen. Buster leger i hængekøjen mellem de store, mørke frugttræer.

”Happy birthday to yoooouuuu”, lyder hans lyse barnestemme gennem haven. Familien bryder ud i latter. Så går de videre med aftenens tema: at have mod til at stå ved sig selv og sin tro.

”Man skal være modig og turde gå imod flokken. Og ikke bare lade sig rive med af hvad andre gør.”, siger Jannie om vigtigheden af at stå ved sin tro.

Men selvom man er helt sikker i sin tro, kan det godt være svært ikke at være med til alt det de andre børn får lov til.

”Jeg synes, det der med jul lyder meget hyggeligt. Men jeg har aldrig prøvet det, så jeg savner det jo ikke. Det kan godt være lidt svært, når de andre laver juleklip og historier, og jeg ikke kan være med. Det er tit nogle fede ting de laver, som jeg ikke kan være med til”, siger Nellie. 

Troen er vigtigst

Busters fødder borer sig ned i det brandvarme sand. Han er svøbt ind i et lyserødt håndklæde. Hans hoved titter frem i toppen. Nellie og Nugga spiller badminton. Der er stille på stranden. Nogle få par, har slået sig ned med grill og kolde øl. På et vattæppe sidder Jannie og Pavia. De nyder aftensolen, som får sandkornene til at lyse op i gyldne nuancer.

”Vi mener jo, at vi giver vores børn de bedste værdier og et stærkt moralsk kompas. Men selvfølgelig er der også konsekvenser, hvis man går imod Jehovas love”, siger Jannie, og Pavia nikker med solen i øjnene.

Indtil børnene er blevet døbt, kan de selv bestemme om de vil afgive løftet om at blive Jehovas Vidner. Dåben foregår i et stort bassin, hvor hele kroppen skal under. Og når det er gjort, har man afgivet et løfte om at følge Bibelens mange regler. Gør man ikke det, kan man risikere udelukkelse. Det kan være hårdt ikke at se sin familie længere, men Pavia og Jannie er ikke i tvivl, om at de ville følge Bibelens budskab, hvis børnene en dag skulle gå imod Jehova.

”Så ville vi have begrænset samvær med dem”, siger Pavia og fortsætter:


”Vi vil jo altid elske vores børn, men for os er Gud virkelig og levende. Det er ham, som har skabt os og derfor elsker vi Jehova højest” 

Fravalg

info
×

Fravalg

info
×

Fravalg

info
×

Fravalg

info
×

Fravalg

info
×

Fravalg 

info
×
Using Format